2012年6月14日星期四

Μουσακάς (Moussaka)



某日喺街肚餓,去咗超市熟食檔買咗好似Lasagna嘅東東.睇個名叫Moussaka.原來係希臘嘢.見佢好似好易整,上網搵咗呢個德文食譜.

http://www.chefkoch.de/rezepte/1045251209462585/Moussaka.html


材料>
600g
切片茄子,
600g
切片薯仔,500g免治肉,兩個洋蔥切粒,4粒蒜蓉.一罐蕃茄,一塊月桂葉,1/4茶匙肉桂粉,鹽,胡椒,肉荳蔻粉,
40g
牛油,
40g
麵粉,
375ml
,
4
隻蛋,
100g Parmesan
芝士



Auberginen
salzen, 30 Minuten stehen lassen. Anschließend sorgfältig trocken
tupfen.
Öl in einer Pfanne erhitzen. Die Scheiben von jeder Seite
ca. 30 Sekunden anbraten. Herausnehmen und auf Küchenpapier
abtropfen lassen.
茄子用鹽醃三十分鐘.格咗啲水,用油煎茄子三十秒.之後放喺廚房紙吸乾水份.

Erneut
Öl in der Pfanne erhitzen und die Kartoffelscheiben unter
mehrmaligem Wenden 10 Minuten anbraten.
炒薯仔十分鐘.


In einem Topf etwas Öl erhitzen, Fleisch, Zwiebeln und
Knoblauch darin anbraten. Tomaten zufügen und etwas zerkleinern.
炒肉,洋蔥,蒜蓉.後加蕃茄
Mit
Lorbeer, Zimt, Salz, Pfeffer und Muskatnuss würzen.
落月桂葉,肉桂,鹽,胡椒和肉荳蔻粉.
Unter
ständigem Rühren bei geöffnetem Topf so lange dünsten, bis
sämtliche Flüssigkeit verkocht ist.
煮到收咗水.
Das
Lorbeerblatt entfernen, nochmals abschmecken.
拎番月桂葉出嚟
Den
Topf vom Herd nehmen und 2 Eier unterrühren.
肉醬離火,加兩隻蛋撈勻

In
einem zweiten Topf die Butter zerlassen. Mit Mehl bestäuben und kurz
anschwitzen. Nach und nach die Milch zugießen und unter Rühren
dicklich einkochen lassen. Mit Salz, Pfeffer und Muskatnuss pikant
abschmecken.
用另一個煲,用牛油炒一炒啲麵粉.加奶.煲到杰為止.
,胡椒和肉荳蔻粉調味.
Den
Topf vom Herd nehmen, einen Esslöffel Käse und die restlichen Eier
hineinrühren.
pat嘢離火,加一湯匙芝士同餘下蛋液.

Eine
große, flache Auflaufform mit Olivenöl fetten.
焗盆搽油
Die
Hälfte der Kartoffeln und Auberginen einfüllen. Mit Salz, Pfeffer
und Muskatnuss würzen und mit etwas Käse bestreuen.
半份薯仔,茄子鋪底.,胡椒和肉荳蔻粉調味.灑上芝士.
Anschließend
die Hackfleischmasse gleichmäßig darauf verteilen.
平均鋪上肉醬.

Die restlichen Kartoffeln und Auberginen darauf geben und mit der
Sauce begießen. Mit Käse bestreuen.
餘下薯仔,茄子鋪面.淋上嗰pat.灑上芝士.


Die Moussaka wird bei 180°C Umluft im vorgeheizten Backofen
30-40 Minuten gebacken. 180
度焗佢30-40分鐘.

食後覺得好似乾咗啲.調味,芝士都好似唔夠.下次可以重手啲.
Or
下次搵個希臘文食譜試吓.

30 則留言:

  1. 可可貓的活板門2012年6月14日 下午9:59

    聽完睇落都好得!
    [版主回覆06/14/2012 21:59:48]易整

    回覆刪除
  2. 整o左三個鐘頭? 好攰。
    [版主回覆06/14/2012 22:51:54]都幾多功夫架.

    回覆刪除
  3. 你真係好有心機整~~仲整得幾靚tim。
    [版主回覆06/15/2012 01:58:40]功夫多但係都幾易架.

    回覆刪除
  4. 呢個又似fritata意式/西班牙式蛋批咁, 一層層..你炒完個餡要試下味先得架.
    [版主回覆06/15/2012 01:59:49]炒餡o個時OK架. 可能加咗茄子薯仔後唔同咗.

    回覆刪除
  5. 好似幾好喎!
    [版主回覆06/15/2012 02:00:01]都幾易架

    回覆刪除
  6. 呢個茄子 bake我最喜歡吃,我見土耳其餐廳都有。
    [版主回覆06/15/2012 02:51:39]可能o個頭D國家飲食文化差唔多.

    回覆刪除
  7. 好似幾好味咁喎
    [版主回覆06/16/2012 19:05:56]我覺得好食.

    回覆刪除
  8. 呢個我食過,我鍾意呀
    [版主回覆06/16/2012 19:06:04]好食.

    回覆刪除
  9. 睇落唔錯喎!
    [版主回覆06/16/2012 19:06:25]好食架. 你都試吓.

    回覆刪除
  10. Almaly 卡樂B媽咪2012年6月15日 上午5:49

    卡樂B既飛佛!仲指定要跟飯架!
    [Almaly 卡樂B媽咪回覆06/17/2012 07:10:52]咪好似港式蕃茄薯仔煮牛肉咁囉。。。
    [版主回覆06/16/2012 19:06:59]有薯仔仲撈飯?

    回覆刪除
  11. 好詳細嘅食譜喎,咁呢個係似咩呀?餡餅?
    [版主回覆06/16/2012 19:09:22] 唔識講喎. 不如你整吓試試.

    回覆刪除
  12. 有D quich喎
    我都鐘意食呢D薯仔蛋批
    [版主回覆06/16/2012 19:09:58]間唔中食吓都好.

    回覆刪除
  13. 好似好正呀!
    [版主回覆06/16/2012 19:10:06]好味架.

    回覆刪除
  14. 呢個我鍾意!! 不過好高卡路里, 之但係你咁靚仔又咁fit, 唔怕!
    [版主回覆06/16/2012 19:11:01]咁靚仔又咁fit>> 真係好啱聽.

    回覆刪除
  15. 材料豐富又香口應該唔錯
    [版主回覆06/17/2012 04:51:06]好食架.

    回覆刪除
  16. 好像不錯哦!
    [版主回覆06/17/2012 04:51:12]好食架.

    回覆刪除
  17. 睇落唔錯, 冇試過比唔倒分
    [版主回覆06/17/2012 04:52:21]多謝你畀唔倒分

    回覆刪除
  18. 好似有酥皮o既千層麵咁喎
    不過睇落乾左d
    [版主回覆06/17/2012 04:52:39]我prefer濕d

    回覆刪除

  19. [版主回覆06/17/2012 04:54:03]有少少纖維咁啦.

    回覆刪除
  20. 本來睇個款都好似幾好味
    但一見到個食譜....
    有茄子......
    [版主回覆06/17/2012 04:54:30]我細個時都唔食茄子架.

    回覆刪除
  21. 呢件餅餅好靚材料都幾啱食喎 , 但要整咁耐都係齋睇好了 .
    [版主回覆06/17/2012 04:54:59]時間係幾多,但係易整架.

    回覆刪除
  22. 香港都有類似呢個款既野,不過係中式
    [版主回覆06/17/2012 04:55:07]係??

    回覆刪除
  23. 應該都幾飽肚
    [版主回覆06/17/2012 04:56:35]唔夠見你個樣咁飽囉.kakakakaka

    回覆刪除
  24. 個賣相都O.K. 喎...
    [版主回覆06/17/2012 04:57:49]仲幾好食添架.

    回覆刪除
  25. 我沒來一段時間, 你依家整嘢食進步咗好多喎。 好唔好食就唔知, 不賣相就真係幾得喎。
    [版主回覆06/18/2012 02:43:05]多謝

    回覆刪除
  26. 德國版似乎比希臘版乾好多.
    [版主回覆06/19/2012 02:55:32]係喎.我呢個真係乾咗d.
    [版主回覆06/18/2012 02:43:29]希臘版真係濕好多架??

    回覆刪除
  27. 我以前食moussaka冇薯仔架, 同lasagne差唔多, 可能你呢個正宗啲.
    [版主回覆06/19/2012 03:09:00]冇薯仔一定唔正宗啦.

    回覆刪除
  28. 個樣都okay喎,好唔好食架?
    [版主回覆06/19/2012 03:09:21]都好食架. 你都試吓.

    回覆刪除
  29. 睇個樣都幾得喎!
    [版主回覆07/04/2012 19:02:47]仲好好食.

    回覆刪除
  30. 好似好油膩!
    [版主回覆07/04/2012 19:03:24]唔油架.

    回覆刪除

入咗嚟,不如寫幾隻字,留個言啦.