2014年10月2日星期四

Joshua Wong

噚日兩份本地免費報都係介紹佢.



40 則留言:

  1. 佢嘅父母俾左好大發展空間佢

    回覆刪除
  2. 回覆
    1. btw我時時都唔記得佢個中文名.

      刪除
  3. 如果你有睇過文革時,大陸畫的一些人物圖像,這個造型與扮相真的有幾分相似!

    回覆刪除
  4. 後生可畏,能講出自己聲音是好事!

    回覆刪除
    回覆
    1. e+唔爭取,將來可能連出聲都唔可以.

      刪除
  5. 點都好過低頭族班廢青

    回覆刪除
    回覆
    1. e+唔爭取,將來可能連出聲都唔可以.

      刪除
  6. 請大家理志一點。

    【太陽報專訊】【本報訊】香港佔中行動愈演愈烈,台灣前倒扁運動發言人范可欽首次爆料,指壹傳媒集團主席黎智英暗中策劃佔中已久,黎智英曾找他和前「紅衫軍」總指揮施明德秘密開會,討教如何執行佔中,黎智英當時曾要求與會人士交出手機,避免會議內容遭竊聽,詎料黎智英在飯廳安裝錄音設備,把當時討論內容全部錄下,而且音質非常清楚,他痛斥黎智英「狗改不了吃屎,果然是狗仔。」

    香港多間傳媒早前接獲機密檔案,披露黎智英和施明德及范可欽的會議紀錄及錄音,范可欽日前於台灣電視節目中公開承認真有其事,透露一年多前接到施明德電話,當時他本人和台灣文化大學教授姚立明等人到黎智英家中開會,在場還有多名香港朋友,黎智英隨即沒收在場所有人的手機放在隔壁房間,以防竊聽。

    黑客入侵盜走檔案

    范可欽續指出,黎智英坐下隨即開口指出:「我們想要執行佔中活動,可是不知道怎麼佔領,可不可以教我們怎麼做?」他形容,施明德聽了當下愣住,表情凝重地問黎智英,「你們有沒有準備坐牢的決心?」黎智英斬釘截鐵回應指出,「我們不但準備坐牢,我們還準備死。」

    范可欽又提及,自己本來要把這個秘密帶入墳墓,因為大家事先說好不可透露。

    但於一個多月前,施明德打給他詢問有否觀看報紙,因當天在黎智英寓所的對話內容都被錄音,他為此曾質問黎智英,對方將之歸咎於自己助理電腦被黑客入侵,被取走完整錄音檔案。

    回覆刪除
    回覆
    1. 係黎智英暗中策劃又有乜問題呢? 爭取民主係大家o既目標. 唔通有人覺得生活o係一個極權國家係好事?

      刪除
  7. 佢叫黃之鋒呀~~
    啱啱見到嗰時,感覺好似少年版:黃毓民

    回覆刪除
  8. 今日我地都係front page news !

    回覆刪除
  9. 都幾叻仔、対住群衆講野吾会乱、有能力応付CNN&其他外国media interviews. 
    E班10幾20歳既年青人、真係HK既未来主人翁!

    回覆刪除
    回覆
    1. 17歳可以用英文應對我覺得佢好叻.

      刪除
  10. 行呢條路唔容易,做父母一定心痛。

    回覆刪除
  11. 要係極權國家下爭取,難過登天

    回覆刪除
  12. 但始終係細路,政治好兇險呀,旺角己經出事。

    回覆刪除
    回覆
    1. 我估好多人都預咗某人會出呢招.

      刪除
  13. 好難得佢爸爸媽媽都支持佢
    希望佢一切安好.....
    (感覺即使佢今次無事, 他日某D人都會追住佢唔放....唉)


    珮夫人

    回覆刪除
  14. 今日凌晨出事了http://www.nytimes.com/2014/10/16/world/asia/video-of-apparent-beating-of-protester-in-hong-kong-stirs-anger.html?action=click&contentCollection=Asia+Pacific&region=Footer&module=MoreInSection&pgtype=article

    回覆刪除

入咗嚟,不如寫幾隻字,留個言啦.