2015年11月29日星期日

新潟カツ丼(タレカツ丼)

無無聊聊睇yt, 見有一個video教煮Tare Katsudon呢款豬扒飯。.
https://www.youtube.com/watch?v=GSpaCp7PLZM 

其實即係維也納炸豬扒,炸完快手浸一落個汁度. 
冇日本米,冇日式麵包糠都整個A貨試試先. 咁食法又未完全唔脆喎。都OK嘅。好過食德國炸豬扒浸喺一大碟汁度囉.

汁>75ml of mirin,25ml of sake,100ml of soy sauce,300ml of water,1/2 tsp of Soup Stock Base,1 tbsp of granulated sugar

Tare Katsudon三大特徴> 豬扒要薄, 用豬腿肉or豬柳, 同其他Katsudon唔同係佢冇汁,冇蛋。 (正宗要用和豚同新潟米)


新潟カツ丼(タレカツ丼)の3つの特徴
その1 カツレツが起源だから、カツが「薄い」 「明治の三軒」と言われた洋食店の一つが今も新潟市に存在します。 豚肉など薄いスライス肉にパン粉をつけてソテーしたカツレツ(英語で「cutlet」)は、当時の代表的な西洋料理でした。 タレカツ丼のカツが薄いのは、このカツレツを起源としているためといわれています。
その2 サクッ、それでいてジューシーな「食感」 タレカツ丼で使用する肉は、「和豚もちぶた」のモモ肉やヒレ肉です。 これを丁寧に薄く叩き、細かなパン粉を塗してラードで揚げて甘辛醤油ダレにサッと潜らせると、 サクッとしながらジューシーなタレカツ丼に仕上がります。
その3 カツ以外、余計なものは一切添えない「潔さ」 タレカツ丼は、新潟米のホカホカご飯に甘辛醤油ダレで味付けされたカツが載るだけのシンプルな丼です。 卵はもちろん、千切りキャベツやきざみ海苔など余計なものが一切添えられない、潔さが最大の特徴です。
http://www.tarekatsu.jp/what.html

32 則留言:

  1. 賣相不錯,不過我不會吃!

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  2. 快手浸, 即係點汁咁 ,有乜理由唔脆呀.

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  3. 我係奧地利Hallstatt食過最正嘅豬扒~

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  4. 勾起吉列雙層豬扒夾芝士嘅滋味。

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    1. 扒邊內搽粉,夾喺兩塊扒中間,用刀背將豬扒邊的肉剁至融合……去炸。

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    2. 我度除咗芝士仲有夾火腿。

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  5. 同你哋beef schnitzel 差不多啫!

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    1. 原本想整奧式,但係屋企冇薯仔,咁就日式啦.

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    1. 豬扒薄,好快熟,唔使炸咁耐,冇燶。
      疊兩層我懷疑囉.乜都唔脆啦.

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  7. 炸豬扒,點整都咁好食,因為我鐘意食炸嘢呀! ^.^

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  8. 其實點解炸豬扒會係維也納名物呢?係咪你度啲鬼佬抄人哋日本野呢?

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    1. 我估係我度傳去日本喎.
      維也納炸豬扒話係源於米蘭,傳咗入維也納之後發揚光大架。

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    1. 有機會嘅,但未必好快出現。我想直接食炸豬扒,脆啲。

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  10. 炸得咁靚, 要唔要用好多油呀??

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    1. 我炸野都用幾多㗎。件野一定有足夠水(油)位可以游水.

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  11. 睇樣好似好脆咁喎 , 賣相都唔錯 .

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