2014年3月15日星期六

呢個星期睇咗...

呢個星期睇咗港都上梗嘅戲.

Lone Survivor絕地孤軍

故事簡介(copied from yahoo.com.hk)

改編自 《紐約時報》暢銷真人真事傳記。「紅翼行動」(Operation Red Wings) 是美國反恐戰史上最黑暗的一天,亦是海豹特種部隊 (United States Navy Sea, Air and Land Teams, SEALs)自二次大戰後死傷最嚴重的一次。 2005年6月28日,四名海豹特種部隊成員,在一次偵查阿蓋達首領的任務中,被數目遠超的塔利班游擊隊圍困,逼入阿富汗深山之中。以寡敵眾,救助無門, 這隊最精銳的四人部隊,在完全孤立的絕望環境中,壓抑恐懼奮力作戰,每個人的每一步行動,都不是為了自己,而是為了保住全隊人的性命,一直支持他們撐下去 的,正是一份滴血的兄弟情。

感覺唔同一般戰爭片,唔係show大美國主意. 呢齣係真人真事,片尾嘅相唔知係咪真嘅呢?



Need for Speed極速激戰

故事簡介(copied from yahoo.com.hk)

街頭車神 Tobey為保家族車房,遭前NASCAR全國賽車手Dino陷害,無辜入獄。兩年後Tobey重獲自由矢志復仇,他唯一能擊敗Dino的機會是參加全國 最大型的地下賽車大賽。為趕赴比賽現場,Tobey先要衝破重重關卡,既要應付追捕他的警車,也要對付Dino設下的危險陷阱。飛車途上,Tobey在車 隊成員全力護航下,直衝地下賽車現場,與Dino終極對決!

呢齣係改篇自同名電玩. 我笨手笨腳,唔玩電玩. 所以唔知有呢個game.
3D處理得好好,好立體,尤其係撞車畫面. 大家要睇3D!!
 

31 則留言:

  1. 第二套啲劇情我麻麻,冇乜新意呀

    回覆刪除
  2. 絕地一路睇一路痛@@片尾係真實相片.
    賽車冇打算睇....今日睇左Her....片中如真有其事, 果人真係好病..王老子你要介紹個醫生俾佢XXD

    回覆刪除
    回覆
    1. 不過都係講D人太過依賴電子產品而到俾佢控制...現實生活中都真係唔少.就好似每次開場前好多人都要睇住個手機到最後一秒, 好似睇場戲係去死咁, 冇機會再sed野俾人=.=

      刪除
    2. 咁痛都頂到,係咪要學氣功架呢?
      Her唔太吸引我.

      刪除
  3. 第一張相, 真認不出是Mark Wahlberg啊!

    回覆刪除
  4. 我就冇咁多時間睇戲, 淨係上網都唔夠喇.......

    回覆刪除
  5. 第一套好睇,第二套無興趣。

    回覆刪除
  6. PlayStation 賽車game我屋企最多呀!

    回覆刪除
    回覆
    1. 咁有冇玩Need for Speed呢??

      刪除
    2. PlayStation3限量版梗係有喇。

      刪除
  7. 第二套啲故事劇情較單薄,賽車場面中規中矩。

    回覆刪除
  8. 呢排都未有時間睇戲呢!錯過好多部電影...
    等手頭上 d 野搞定佐之後,真係要安排一個 short get away 在間飯店度睇晒 d 影片先番來 LOL

    回覆刪除
    回覆
    1. short get away就唔好宅o係飯店啦!!

      刪除
  9. 我覺得第一套會好緊張。唔知邊度取景呢。

    奧地利既hollywood 電影係咪講英文而又有德文字幕架?

    回覆刪除
    回覆
    1. by the way, 我係yahoo blog 既兜兜

      刪除
    2. 兜兜,好耐冇見喇!!!
      奧地利所有電影都配咗音架. 如果要睇原聲就要去外語戲院. 英文多數冇字幕,其他文會有德文字幕.

      刪除
  10. 嘩! 絕地孤軍個個都話正~

    回覆刪除
  11. 片尾的相應該是真。不過我都覺得一開始就不應該放了三個人。至少將他們綑起,由得他們自生自滅。早陣子 Discovery Channel 介紹海豹戰隊,只能對他們寫個服字。可惜這個戰隊的人,很多年紀輕輕便戰死。

    回覆刪除

入咗嚟,不如寫幾隻字,留個言啦.