2015年10月10日星期六

野菜煎雞飯

突然好想整拮嘢家嘅野菜煎雞飯. 想正宗啲我去日本拮嘢家睇睇日文叫乜再去search食譜啦. 點知日本原來係冇野菜煎雞飯㗎!!

yt度搵咗一個西人食譜都幾簡單嘅。雞扒底面用鹽,蒜粉,胡椒醃醃。先煎雞皮嗰邊,煎熟切件備用.
照燒汁>sake (我冇,冇落),味醂,豉油,糖同等份量撈勻煲滾至杰。
急凍野菜買唔到有西蘭花同椰菜花嘅。照燒汁煮得唔夠杰. 睇落唔多似,但係食味都似似地. 呢個可以止吓口癮.

24 則留言:

  1. 整得好靚喎 !
    Teriyaki chicken menu
    http://www.masa.tw/%E7%B0%A1%E5%96%AE%E6%96%99%E7%90%86%E9%A3%9F%E8%AD%9C/%E4%BE%BF%E7%95%B6%E9%A3%9F%E8%AD%9C%E6%97%A5%E6%9C%AC%E6%96%99%E7%90%86%E5%BF%9C%E7%94%A8%E7%B7%A8-%E6%97%A5%E5%BC%8F-or-%E8%A5%BF%E6%B4%8B-happy-choice-teriyaki%E7%85%A7%E7%87%92%E9%9B%9E.html

    回覆刪除
  2. 色相好。
    為健康,我唔食雞皮。
    打個粟粉水咪快杰囉!
    咁下次係咪煮吉野牛肉飯呢?

    回覆刪除
    回覆
    1. 雞皮先正呀.
      牛肉飯我想整㗎。 但係要突特登出去韓國超市先有薄片牛肉.

      刪除
  3. 如果去吉野家,我一定吃這個!

    回覆刪除
  4. 吉野家我附近間都開左幾年, 但我從來都冇食過佢既野...唔知點解就係引唔,到我入去XXD

    回覆刪除
  5. 我喜歡吉野家的牛肉飯、其它的如雞扒和東坡肉都好正,三樣食物我都會輪流去食呀!

    回覆刪除
  6. 雞扒煎得好靚,想食 :D
    急凍野菜買唔到有西蘭花同椰菜花,買新鮮嘅唔得咩?

    回覆刪除
    回覆
    1. 一次過買西蘭花同椰菜花咁多食唔徹喎.

      刪除
  7. 賣相一流啦, 仲要味道似, 可以解一解條癮 !

    回覆刪除
  8. 我覺得呢個健康得多~~
    拮嘢家同呢個揀...我揀呢個喎!!!!!

    回覆刪除
  9. 我懶,通常出街食...王子個飯整得好靚!

    回覆刪除

入咗嚟,不如寫幾隻字,留個言啦.