2013年10月22日星期二

碗仔翅

某日見到以下呢個食譜.
http://katieworld0301.blogspot.co.at/2013/09/blog-post_16.html
整,整,整! 因為可以咗雞殼啲肉,又可以清埋包雲耳. 只係去鬼鬼超市買包粉絲就可以喇.  
個食譜好free,冇份量,調到啱自己口味啦.  

但係有個問題,一次過煮太多,食唔晒,啲粉絲索晒水.

另外用韓國粉絲唔知會唔會似食翅呢?

 紅蘿蔔絲、雞絲、雲耳絲、冬菇絲、粉絲及雞湯呢

1/. 將冬菇浸過夜榨乾水份去蒂切絲、紅蘿蔔切絲、雲耳浸水一會發開後氽水榨乾水份切絲,粉絲浸軟身榨乾水份備用、雞肉蒸熟用手撕成絲(因我前一晚做節蒸雞 做這菜時撕成絲即可)
2/. 將2盒雞湯及2盒水倒入煲中加熱至滾起,中火加入雞絲、冬菇絲、紅蘿蔔絲、雲耳絲煮至大滾,最後加入粉絲一包
3/. 加入麻油、鹽、胡椒粉、老抽(加色) 調味
4/. 再煮3分鐘後,以馬碲粉水埋茨汁,快手將一隻雞蛋汁倒入攪勻關

79 則留言:

  1. 份量從來都係多餘啦,味道係好個人既,梗係自己校啦.食唔哂都唔分下俾人食.
    食魚翅, 開胃呀你.

    回覆刪除
  2. 賣相不錯喎﹗用韓國粉絲,喺就喺無咁易彬,不過口感始終唔同碗仔翅嗰啲﹗而且一樣好索水的﹗

    回覆刪除
  3. 呢個好得喎! 翻滾時加番啲熱水, 豉油糖鹽再調味, 應該得嘅.
    下次, 煮好一大鍋唔落粉絲. 食時用細鍋翻滾一食量, 才放粉絲都得架.

    回覆刪除
  4. 嘩!好叻呀王子,碗仔翅都出埋!

    回覆刪除
  5. 回覆
    1. 呢個冇呀. 可能你又係o係其他blog友度見過.

      刪除
  6. 你講嘅我都試過啦。結論:
    -粉絲索晒水第日會冇哂口感同糊口,仲會一pat pat
    -韓國粉絲係好味d但唔似食翅,第日一樣會出現上述情況
    -寧願freeze or 雪咗啲雞肉/湯,要先煮,最好味,反正煮嘅時間短

    報告完畢

    回覆刪除
    回覆
    1. 補充資料:其實freeze or 雪咗啲雞肉/湯,第日你會多個flexibility去煮其他嘢,例如粟米雞茸羹、酸辣湯雞肉版

      刪除
    2. 我平時都有freeze架. 只係煮黎煮去都係o個幾款. 粟米雞茸羹、酸辣湯雞肉版我可以一試.

      刪除
  7. 你個碗令我想起香港的快餐店~~~~~~

    回覆刪除
  8. 食譜真係好個人架, 有人唔食豬, 又可以用雞, 又可以整素食版....
    我望見王子你呢個, 覺好足料~

    回覆刪除
  9. 中學時放學
    成日和同學去街角小販買一碗食

    回覆刪除
  10. 有無落雞汁啊?哈哈!

    回覆刪除
    回覆
    1. 我又冇贊助商. 有o既一定乜鬼都落雞汁啦.

      刪除
  11. 好掂呀!咁大煲咪有排食!

    回覆刪除
  12. 賣相好得喎! 有冇加醋同白胡椒? 十足港式口味! :D

    回覆刪除
  13. 係咪食時先加粉絲會好D呢?

    回覆刪除
  14. 親愛的Yahoo!Blog用戶:

    你好!我們是Yahoo!Blog輕鬆搬家的指定合作平台,名叫WeShare.hk (http://www.weshare.hk) 我們致力推動香港blog界發展,並集合香港blogger的力量,打造香港人專屬的多元化平台。

    Yahoo!Blog將於年底停止服務,閣下可能也忙於把資料搬家。我們瀏覽過閣下的Blog,十分欣賞其內容,與您管理此網誌的用心。現誠邀閣下透過輕鬆搬家,延續網誌的生命。輕鬆搬家能把Yahoo!Blog內所有的文章和網誌全部按屬性搬家,過程十分簡單,只需一個步驟。如果你選擇搬家來WeShare.hk,我們將會有專人為你跟進,確保資料不會流失。同時,我們也會在不同的渠道讓你的支持者能繼續找到你。(包括:Yahoo或其他搜尋器)

    為了歡迎您們搬家來WeShare.hk,我們已準備了豐富的禮物送給大家!
    搬家送大禮:送出HK$100崇光或百佳現金券
    分享送大禮:送出HK$50 UA戲院/Haagen Dazs或HK$200崇光或百佳現金券
    詳細送禮內容請看:http://www.weshare.hk/page?view=promo

    輕鬆搬家教學:http://www.weshare.hk/page?view=easy_migration_user_guide

    WeShare.hk的服務是完全免費的,希望您能在這繼續撰寫文章,延續精彩的網誌生命。我們亦期待在日後的活動和小聚中與你見面,一起去優化WeShare.hk,合力創造屬於香港人的網誌平台。請私訊留下你的聯絡方法,我們會有專人跟進搬家事宜。如有任何問題,歡迎聯絡我們。

    電話:3996 7583
    電郵:info@weshare.hk
    WeShare.hk Facebook:https://www.facebook.com/weshare


    期待你的回覆
    WeShare.hk
    Yahoo!Blog輕鬆搬家的指定合作平台

    回覆刪除
  15. 買粉絲可以睇下材料,若果有豌豆,就好索水易"淋",只係用綠豆做的會好D.

    回覆刪除
  16. 回覆
    1. 唔係呀. 唔敢買大陸貨. 鬼鬼超市o個d好似係made in Thailand.

      刪除
  17. 賣相唔錯, 但煮咁多, 食幾餐悶唔悶呀:P

    回覆刪除
  18. 你可以用魚翅瓜(spaghetti squash)代替粉絲,鬼佬超市實有魚翅瓜買。

    回覆刪除
    回覆
    1. 啱啱搵咗魚翅瓜德文係乜. 唔知有冇. 去睇睇先.

      刪除
  19. 煮得好似喎。我成日都想整呢樣嘢,但都未整到,我諗我會用魚翅瓜嚟整,唔怕索完變淋。

    回覆刪除
  20. 勁吖! 就嚟七仔各款街頭小吃你都整匀 !

    回覆刪除
    回覆
    1. 碗仔翅,indome,腸仔,腸粉,燒賣,义燒包,咖喱魚蛋,墨魚丸,關東煑,温泉蛋 =D

      刪除
    2. 碗仔翅,腸粉,义燒包我都整過. 咁我可以開半間七仔 :D

      刪除
  21. wow~~~王子你好叻!! 碗仔翅我都好鐘意ga, 但已經好幾無食啦!!

    回覆刪除
  22. Hello U個湯底係セ?

    回覆刪除
    回覆
    1. 食譜用雞湯,我呢邊冇,我用咗牛肉湯

      刪除
  23. 好似。我上次整是用素翅。大家樂或美心的下午茶有碗仔翅食。但有時粉太多似食糊仔。

    回覆刪除
    回覆
    1. 味道都似架. 素翅我呢邊一定冇啦.

      刪除

入咗嚟,不如寫幾隻字,留個言啦.