2018年1月2日星期二

醫肚首選

奧地利好多腸仔檔。想醫肚真係好方便。但係腸仔原來唔係奧地利人醫肚嘅首選喎.

某機構做咗個調查。有37%嘅奧地利人係會揀食Leberkäse-Semmel餐肉包。亦係海外奧地利人最懷念的食品。我識有位海外奧地利人就吩咐有日如果去探佢嘅話記梗要帶Leberkäse畀佢. 哈哈哈.
Leberkäse德國叫Fleischkäse. Leberkäse比香港人食開嘅餐肉爽口,外層焗到有少少香脆。亦係我醫肚首選。
通常有原味,加咗芝士,加咗三色椒三種。超市熟食檔都有得賣,斷重量計錢.

19 則留言:

  1. 這款包,不錯!
    我醫肚,會食......
    麪包......要有少少甜的!

    回覆刪除
  2. 物以罕為貴,就係無咁易賣到,人先至會想食。

    回覆刪除
  3. 你講嗰種似午餐肉的,是否在超市賣的meatloaf?因有些肉卷會釀入幾樣不同顏色的菜物……

    回覆刪除
  4. 有啲似越南扎肉,食自助餐咪有幾款冷盤切薄片凍肉嘅,其中一款就係好似你呢啲Leberkäse咁,唔係好多地方都有咩?

    回覆刪除
    回覆
    1. 口感少少似扎肉,cold cut嗰啲唔同味㗎。

      刪除
  5. 奧國王子當日(响Vienna)都冇介紹我食餐肉包XD

    回覆刪除
  6. 我好鍾意食啲腸仔㗎,在這裡都有買。

    回覆刪除
  7. 好多人以為英國人日日炸魚條,其實最多人食普通三文治當一餐。

    回覆刪除
  8. 唔呢個好似幾吸引咁喎!

    回覆刪除

入咗嚟,不如寫幾隻字,留個言啦.