2009年11月5日星期四

Zwiebelpakoras mit Minzjoghurt洋蔥圈

(Billa Magazin)

Zutaten für 4 Personen四人前材料

600g Zwieblen, 180g Mehl, 3 Eiklar, 1 EL Sojasauce, 1 TL Paprikapulver, 7 Stängel Minze, 300g Joghurt (3,2%), 500ml Tafelöl, Salz, Pfeffer



600g 洋蔥, 180g 麵粉, 3隻蛋白, 1湯匙豉油, 1茶匙紅椒粉, 7枝薄荷, 300g 3.2% 乳酪, 500ml食油,,胡椒粉

Zubereitung做法



  1. Die Zwiebeln schälen, in ringe schneiden und mit Salz und 2 EL Mehl bestreuen. 洋蔥去皮切圈,灑上鹽同兩湯匙麵粉.

  2. Für den Ausbackteig das Eiklar, 150ml kaltes Wasser, Sojasauce, Paprikapulver, das übrige Mehl und eine Prise Salz in einer Schüssel zu einem glatten Teig verrühren.炸粉:蛋白,150ml凍水,豉油,紅椒粉,餘下麵粉,小撮鹽撈勻一pat.

  3. Die Minze von den Stängeln abzupfen, fein hacken und mit dem Joghurt in einer Schüssel verrühren. Mit Salz und Pfeffer abschmecken.摘咗啲薄荷葉切碎,用乳酪撈勻.,胡椒粉調味.

  4. Das Öl in eine breite, tiefe Pfanne gießen und auf mittlere Temperatur erhitzen. Die Zwiebelringe durch den Teig ziehen und in dem Öl portionsweise ausbacken. Auf einer Küchenrolle abtropfen lassen und eventuell im Ofen warm halten. Mit Salz und dem Minzjoghurt servieren.洋蔥上炸粉炸.(詳細唔譯喇,佢當啲人白癡,太詳細喇).



我好鍾意食洋蔥圈,記得細個同屋企人去尖東好多時都去Burger King食洋蔥圈.Burger King回歸香港,得機場有嗰時, 去旅行都會早啲check in後去幫襯.山頂開咗分店時都特登去食. 唔知其他嘅快餐會唔會回歸呢?Jack in the Box 嘅春卷,Wendy's嘅焗薯 ,Hardee's 嘅牛肉飯..懷念中...

講番自己嘅洋蔥圈,跟佢個炸粉份量好稀,自己決定落多啲麵粉,新鮮炸出黎好味,唔鹹,但係好快淋晒.我仲整咗兩個大洋蔥,係你哋見嘅triple.唔知焗番熱時脆唔脆. Yoghurt我用咗1%嗰隻,唔知係咪因為咁所以好稀.

1 則留言:



  1. Shan Shan
    Nov 11, 2009 8:12 PM

    我跟IRIS一樣好怕喺屋企炸嘢,真喺出街食算了﹗
    Reply this comment

    噢!地利 Oh!tria
    噢!地利 Oh!tria
    Nov 12, 2009 5:33 AM
    我只係怕成屋一陣味.

    Poohada

    Poohada
    Nov 6, 2009 10:13 PM

    yes outback的onion ring真好食
    Reply this comment

    噢!地利 Oh!tria
    噢!地利 Oh!tria
    Nov 7, 2009 4:03 AM
    真係咁好味..

    rity - yc

    rity - yc
    Nov 6, 2009 1:49 PM

    炸野...要考慮吓先, 冇quota啦, 切碎 薄荷葉加 乳酪撈勻,要嚟點其他野我諗都會好好味.
    Reply this comment

    噢!地利 Oh!tria
    噢!地利 Oh!tria
    Nov 7, 2009 4:01 AM
    試吓

    素鴒

    素鴒
    Nov 6, 2009 12:30 AM

    唔鹹 才fresh
    Reply this comment

    噢!地利 Oh!tria
    噢!地利 Oh!tria
    Nov 6, 2009 2:41 AM
    (Empty)

    iris

    iris
    Nov 5, 2009 10:48 PM

    我好怕炸野, d油都唔知點算! 出街食算了~ 講起洋葱圈, 我諗起Outback的那款!! 好好味~~
    Reply this comment

    噢!地利 Oh!tria
    噢!地利 Oh!tria
    Nov 6, 2009 2:43 AM

    d油留番煮其他嘢囉!

    Gael

    Gael
    Nov 5, 2009 6:16 PM

    Burger King依家開多左好多間啦,油麻地都有,唔駛再山長水遠去機場或山頂咯~~~
    Reply this comment

    噢!地利 Oh!tria
    噢!地利 Oh!tria
    Nov 6, 2009 2:48 AM

    上次番黎都見 , 但係喺呢度 ( 維也納 ) 屋企附近有間 , 經常都食 , 喺香港唔幫襯 lu

    __A_YAHOO_USER__

    __A_YAHOO_USER__
    Nov 5, 2009 6:39 AM

    我都好鍾意食架,但呢幾年為咗健康著想,已經戒咗煎炸嘢。
    Reply this comment

    噢!地利 Oh!tria
    噢!地利 Oh!tria
    Nov 5, 2009 8:59 AM
    我明知唔健康都好好鍾意食

    回覆刪除

入咗嚟,不如寫幾隻字,留個言啦.