2012年1月15日星期日
Lammcannelloni mit Paradeiser und Minze
Zutaten für 4 Personen 4人前材料:
1kg Lammfaschiertes, 2 Zwiebeln, 3 Knoblauchzehen, 2 Semmeln, 2EL scharfer Senf, 4 Eier, 4EL Semmelbrösel, 1EL gehackter Thymian, 1EL gehackter Rosmarin, Salz, Pfeffer, Olivenöl, 20 Cannelloni, 200g geriebener Parmesan, 1 kleiner Bund Minze (gehackt), ¼ L Schlagobers, 4 Eier, 1千克
免治羊肉,洋蔥 2個,3瓣大蒜,2個白麵包,2湯匙芥末,雞蛋 4隻,4湯匙麵包糠,1湯匙切碎百里香,1湯匙切碎迷迭香,鹽,胡椒粉,橄欖油,20 cannelloni,200克磨碎帕瑪森芝士,1小束薄荷(切碎) ,¼L cream,雞蛋 4隻,
Für die Tomatensauce茄醬: 1 Zwiebel, 1 Zehe Knoblauch, 1 Chihischote, 5 Paradeiser, 1EL Zucker, 1EL Ketchup, Salz, Öl 1個洋蔥,1瓣大蒜,1 條辣椒,5個蕃茄,1湯匙糖,1湯匙茄汁,鹽,油
Zubereitung做法:
Semmeln in lauwarmem Wasser einweichen und gut ausdrücken. Zwiebel und Knoblauch schälen und in Olivenöl goldbraun anrösten. Die Semmeln zufügen, kurz durchrühren und mit dem Fleischwolf fein faschieren.麵包溫水浸泡然後擠出水份。剝洋蔥大蒜,用橄欖油炒至金黃色。加入麵包,攪拌片刻,再用攪肉機攪碎。
Die Masse mit dem Lammfaschierten vermischen, mit Senf, Thymian, Rosmarin, Salz und Pfeffer abschmecken. Eier und Brösel zugeben und gut durchmengen.上邊pat嘢 同免治羊肉混合,芥末,百里香,迷迭香,鹽和胡椒粉調味。加入雞蛋和麵包糠撈勻。
Obers mit Eiern und gehackter Minze sowie einer Prise Salz vermengen. Cream同雞蛋薄荷碎少少鹽混合。
Die Fleischmasse in einen Spritzsack ohne Tülle geben und die Cannelloni damit füllen. 嗰pat肉用唧袋唔上唧嘴唧入cannelloni,
Cannelloni gleichmäßig in eine hitzefeste Form schilchten und mit der Minz-Obers-Ei-Mischung übergießen. Mit gereibenem Parmesan bestreuen und im vorgeheizten Rohr bei 180C in 20 Minuten goldgelb backen. Cannelloni鋪喺焗盤,淋上上邊預備咗嘅cream。撒上芝士. 預熱180度焗爐焗20分鐘至金黃色。
Für die Tomatensauce die klein geschnittene Zwiebel in Öl andünsten, Knoblauch und Chili zugeben und mit den in Würfel geschnittene Paradesiern aufkochen. Mit Ketchup, Zucker und Salz abschmecken. 茄醬> 用油爆香洋蔥碎,加入大蒜,辣椒,蕃茄粒。用番茄汁,糖,鹽調味。
去咗間大超市都唔見有免治羊,唯有用豬牛免治肉.
屋企又冇隔夜麵包,迷迭香,薄荷,索性唔落,咁落多啲麵包糠.
而步驟一啲洋蔥大蒜咪用手切囉.
另外Cannelloni搵咗幾間超市都唔見,搵咗一個短小版schiaffoni代替.
因為schiaffoni比較短,我就咁搵手塞啲肉入去.
食譜中嘅芝士我唔想特登買. 求其搵啲芝士鋪面.
.....都幾好食. 咁睇似唔似Lasagna?
焗咗一盤食幾餐. 畀大家睇吓個橫切面.
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真係以為係Lasagna囉..事實2款野都係近親黎啦...
回覆刪除下次整白汁 , 青醬都一流架....
[版主回覆01/15/2012 22:01:26]我覺得所有pasta都一樣,只係個樣唔同.
我初時仲以為第一張係你做架,不過你的出品都唔錯喎
回覆刪除[版主回覆01/15/2012 22:37:34]第一張? 我邊有咁勁吖.
唔食羊,我會用雞or牛整
回覆刪除[無聊鬼回覆01/15/2012 23:35:00]基本上我都唔食羊
[版主回覆01/15/2012 23:03:39]免治羊比較少食.
睇原本的做法好似幾複雜 , 但你把它改簡單咗幾好吖 , 哈哈雖然同原本食譜個樣唔多同 , 但都幾好樣呀 !
回覆刪除[版主回覆01/16/2012 05:07:55]最多功夫係塞啲肉
讚~~~
回覆刪除[版主回覆01/16/2012 05:04:45]Thanks
我都話要嚟黐餐架啦
回覆刪除[版主回覆01/16/2012 05:36:54]我米都冇多粒喎. kakakakaka
似樣o窩﹗流o左d口水添﹗
回覆刪除[版主回覆01/16/2012 16:12:06]唔好流落我度呀.....
做得好正呀!
回覆刪除[版主回覆01/16/2012 16:11:32]Thank you.
似模似樣咁喎,喱個我都想食呀
回覆刪除[Gael回覆01/16/2012 16:22:35]正^^
[版主回覆01/16/2012 16:11:21]留一舊你啦.
掂呀!
回覆刪除[版主回覆01/16/2012 16:10:39]heheh
http://hkreporter.com/talks/thread-1456182-1-1.html
回覆刪除Have u seen this
[版主回覆01/16/2012 16:10:28]印象有睇過. 唔記得係邊個台.
功夫好多喎........你好有心機!
回覆刪除[版主回覆01/17/2012 06:47:31]真係好多功夫, 用晒d schiaffoni後冇下次.
如果用羊,肯定好so 又多油,食落會很漏。
回覆刪除[版主回覆01/17/2012 06:49:44]我下次用羊試試.
我都以為是 Lasagna...
回覆刪除[版主回覆01/17/2012 07:49:39]整Lasagna冇咁多功夫. 呢個整晒d schiaffoni後冇下次.
整得幾好喎, 不過食落會唔會漏架?
回覆刪除[版主回覆01/18/2012 17:32:28]唔覺喎.
幾好味咁喎, 雪櫃有舊免治豬得閒整吓先, total 係咪要用8隻蛋呢?
回覆刪除[版主回覆01/23/2012 18:10:49]係呀, 跟個食譜係用8隻蛋架.