2012年1月6日星期五

Spieße vom Schwein in Marsala mit gebratenem Reis



(食譜相片)
Zutaten für 4 Personen:

600g Schweinsschopf, 2 unbehandelte Zitronen, 2 Chilischoten, 160ml Marsala, 2EL Zucker, Salz, Pfeffer, 4EL Olivenol, Holzspieße, 200g gekochten Langkornreis, 3 Eier, 1EL gehackter Majoran, Öl, Butter

4人前材料:
600克豬肉(唔知中文係邊part,肥肥地嘅),2個有機檸檬,2條辣椒,馬爾薩拉酒160毫升,2湯匙糖,鹽,胡椒粉,4湯匙橄欖油,竹簽,200克飯,3隻雞蛋,1湯匙切碎marjoram,牛油

Zubereitung做法:

Das Fleisch in 2cm breite und 10cm lange Streifen schneiden. Von der Zitrone die Schale abreiben und den Saft auspressen. Zitronenschale und Zitronensaft mit Chilischoten, Marsala, Zucker, Salz und Peffer gut verrühren und die 4EL Olivenöl langsam einfließen lassen. Das vorbereitete Fleisch in die Marinade legen und im Kühlschrank 2 bis 3 Stunden ziehen lassen. Danach das Fleisch aus der Marinade nehmen und je ein Stück auf einen Holzspieß stecken. In einer Pfanne in wenig heißem Öl beidseitig scharf anbraten, beiseite stellen und gar ziehen lassen. Die Marinade in einem Topf sirupartig einkochen.
豬肉切成2cm寬和10cm長。檸檬刨皮,搾汁。檸檬皮,檸檬汁,辣椒,馬爾薩拉酒,糖,鹽,胡椒粉撈勻,慢慢加入橄欖油。用呢個汁醃肉2-3個鐘。然後將醃好嘅肉串喺竹簽度落鑊煎熟.  醃肉個汁另外用煲煮至糖漿。
In einer geräumigen Pfanne etwas Öl-Buttergemisch erhitzen, den gekochten Reis darin anbraten und die Eier darüber aufschlagen. Gut unterheben, damit eine cremige Masse entsteht, mit Salz, Pfeffer und Majoran gut abschmecken.
Die Fleischspieße mit dem Reis und der Sauce anrichten.
炒飯, 落蛋煮至cream狀. 鹽,胡椒粉marjoram調味.


見電視教呢個好有興趣知係乜味. 即去超市搵Marsala,最後去咗一間大嘅先有. Marsala係意大利西西利嘅餐後酒. 都幾甜,但係個味道好獨特. 


見佢個炒飯好濕,太古怪, 唔想整. 自己烚咗有薯仔就用薯仔啦.  豬肉屋企只有瘦肉. 而個汁因為肚餓,唔等到煮至糖漿喇. 味道初初覺得幾怪. 食落又覺得幾好食.

22 則留言:

  1. 你又是擺得好靚...
    [版主回覆01/07/2012 05:56:52]o係blog show出黎,懶係靚嘛

    回覆刪除
  2. 整舊黎啦唔該 ~
    [版主回覆01/07/2012 05:56:35]寄俾你會唔會扁咗變肉乾架?

    回覆刪除
  3. 好多意菜, 甜品都必用Marsala , Tiramisu就係加佢..Cannoli既cream餡都有加...
    [版主回覆01/07/2012 05:55:08]我d鄉下仔少食唔知呢.

    回覆刪除
  4. 做乜攪到餓成咁!
    [版主回覆01/07/2012 05:53:39]唔知煮至糖漿係要咁耐,冇耐性等

    回覆刪除
  5. 第一碟有D似沙爹
    第二碟個份量咁細, 你夠唔夠食?
    [版主回覆01/07/2012 05:52:30]我覺得佢係想扮沙爹. 影相先咁少啫. 食o個時食多幾舊架.

    回覆刪除
  6. 似模似樣喔!支酒用剩點算?
    [版主回覆01/07/2012 05:51:32]就咁飲囉.

    回覆刪除
  7. Schweinsschopf即係豬頸/膊頭肉(我諗係梅頭啩), 我整义燒都會買呢款. 你呢個菜色我估配polenta都會唔錯呢
    [Lili Marleen回覆01/07/2012 06:49:32]德國係咪叫Schweinnacken呢..... 瑞士又有另一個叫法
    [版主回覆01/07/2012 05:51:00]Schweinsschopf我見德國用另一個term.

    回覆刪除
  8. Petite poupee @安提比2012年1月7日 上午4:16

    個 Presentation 好似 restaurant!
    [版主回覆01/07/2012 05:50:27]因為o係blog show出黎,懶係靚嘛.

    回覆刪除
  9. 個賣相好吸引﹐做人做事都系要靠外表架。
    [版主回覆01/08/2012 07:03:31]認同

    回覆刪除
  10. 我都話要過嚟食飯架啦!
    [版主回覆01/08/2012 07:04:07]你o係度我獻醜啦.

    回覆刪除
  11. 改良版,好似好啲喎!
    [版主回覆01/08/2012 07:03:16]自己有乜就用乜.

    回覆刪除
  12. 好正呀!
    [版主回覆01/08/2012 07:02:57]好食.

    回覆刪除
  13. 都唔錯喎!
    [版主回覆01/08/2012 07:02:40]都幾好食.

    回覆刪除
  14. oh!tria:呢啲幾啱我食,等我試下整先,無個隻酒,改咗紅酒先!Diy
    [版主回覆01/08/2012 06:49:33]咁可能要加多d糖.

    回覆刪除
  15. Pandora 香傭講法文2012年1月7日 下午4:58

    肚餓就乜都好味, haha
    [版主回覆01/08/2012 06:29:31]唔係架.

    回覆刪除
  16. 雖然仍有好大進步空間,繼續努力,出食譜書都得。
    [版主回覆01/08/2012 06:28:41]人地個食譜,邊可以攞黎出書呢.

    回覆刪除
  17. 奧地利菜呀?似日本串燒多D喎
    [版主回覆01/08/2012 06:27:16]唔係奧地利菜黎架. 個大廚扮亞洲菜

    回覆刪除
  18. 同上邊幅圖比,你個整得好簡單呀 =_=!!! (一個懶字)
    [版主回覆01/09/2012 04:27:14]個炒飯咁古怪,另外自己食又使乜竹簽

    回覆刪除
  19. 太煩覆了.. 整d簡單d..
    [版主回覆01/09/2012 04:28:38]整個汁醃之嘛. 唔煩

    回覆刪除
  20. 無左個炒蛋墊底0既
    [版主回覆01/10/2012 06:35:34]佢o個個係炒飯黎架. 你都唔覺似le.

    回覆刪除
  21. 你果碟完成左未架, 偷工減料喎 ^ ^
    [版主回覆01/10/2012 06:37:04]冇咗竹簽之嘛.

    回覆刪除
  22. 正,似柱侯醬呀
    [版主回覆01/12/2012 02:08:31]我又唔知柱侯醬係乜味喎.

    回覆刪除

入咗嚟,不如寫幾隻字,留個言啦.