Zutaten
für 4 Personen: 1 Huhn mit Knochen in 8 Stücke geschnitten. 1 ganze
Knolle Knoblauch, 2 bis 3 EL Sojasauce 100ml Reis- oder
Weißweinessig, 200ml Wasser,4 Lorbeerblätter, 3EL Pflanzenöl, 1
bis 2TL Maisstärke, Salz, 2 TL schwarze Pfefferkörner, 2 grüne
Triebe von Jungzwiebeln.
für 4 Personen: 1 Huhn mit Knochen in 8 Stücke geschnitten. 1 ganze
Knolle Knoblauch, 2 bis 3 EL Sojasauce 100ml Reis- oder
Weißweinessig, 200ml Wasser,4 Lorbeerblätter, 3EL Pflanzenöl, 1
bis 2TL Maisstärke, Salz, 2 TL schwarze Pfefferkörner, 2 grüne
Triebe von Jungzwiebeln.
4人份材料:1隻雞連骨切8件。1整個蒜頭,2至3湯匙豉油,
100毫升米或白葡萄酒醋,200毫升水,
4塊月桂葉,3湯匙植物油,1至2茶匙粟粉,鹽,2茶匙黑胡椒,2條蔥。
100毫升米或白葡萄酒醋,200毫升水,
4塊月桂葉,3湯匙植物油,1至2茶匙粟粉,鹽,2茶匙黑胡椒,2條蔥。
Essig,
Sojasauce, Wasser, Lorbeerblätter, 2 Knoblauchzehen und Pfeffer
aufkochen, 10 Minuten Köcheln und dann auskühlen lassen.
Hühnerteile in eine Schüssel geben, Marinade darübergießen und
zugedeckt 24 Stunden ziehen lasse. Huhn aus der Marinade nehmen und
trockentupfen. Marinade wieder erhitzen. Huhn in einer tiefen Pfanne
mit etwas Öl scharf anbraten, restliche Knoblauchzehen schälen, in
grobe Stücke schneiden und mit dem Huhn in der Pfanne bräunen.
Marinade darübergießen und etwas 30 Minuten köcheln. Stärke in
etwas Sauce verrühren und in die Pfanne gießen. Kurz reduzieren,
Jungzwiebelstiele in feine Ringe schneiden, über das Huhn streuen
und das Granze mit Reis servieren.
Sojasauce, Wasser, Lorbeerblätter, 2 Knoblauchzehen und Pfeffer
aufkochen, 10 Minuten Köcheln und dann auskühlen lassen.
Hühnerteile in eine Schüssel geben, Marinade darübergießen und
zugedeckt 24 Stunden ziehen lasse. Huhn aus der Marinade nehmen und
trockentupfen. Marinade wieder erhitzen. Huhn in einer tiefen Pfanne
mit etwas Öl scharf anbraten, restliche Knoblauchzehen schälen, in
grobe Stücke schneiden und mit dem Huhn in der Pfanne bräunen.
Marinade darübergießen und etwas 30 Minuten köcheln. Stärke in
etwas Sauce verrühren und in die Pfanne gießen. Kurz reduzieren,
Jungzwiebelstiele in feine Ringe schneiden, über das Huhn streuen
und das Granze mit Reis servieren.
醋,豉油,水,月桂葉,2瓣蒜頭,胡椒粉用細火煮滾10分鐘,然後攤凍。用呢個汁醃雞24個鐘.攞出雞件。醃汁再次加熱。剩餘啲蒜頭切片,同雞件喺炸鍋用少少油爆香。倒入醃汁,煮30分鐘收水,開粟粉水,倒入鍋。食時加蔥.
Chicken
Adobo係菲律賓菜,我聽過個名但係未食過.呢個食譜唔知有冇西化咗,anyway幾好食.好似食酸酸地嘅豉油雞.另外Bayleaves香港係咪都係叫月桂葉呢?
Adobo係菲律賓菜,我聽過個名但係未食過.呢個食譜唔知有冇西化咗,anyway幾好食.好似食酸酸地嘅豉油雞.另外Bayleaves香港係咪都係叫月桂葉呢?
就係月桂葉..我樓下公園大大遍月桂樹..但噴哂農藥既..不過我都唔鐘意隻味.
回覆刪除[版主回覆04/02/2012 03:02:49]你就真係唔係路. 好多西餐都有用個喎.
個碟咁似universtiy d canteen 果d
回覆刪除[版主回覆04/02/2012 03:01:53]下次我搵隻elegant一d呀吓.
咁少飯, 夠唔夠食...
回覆刪除[版主回覆04/02/2012 03:00:21]當然有添飯啦.
Long time no talk! How are you?
回覆刪除Chef, you are doing a great job!
[版主回覆04/02/2012 03:00:06]你好. Thank you.
醒胃wor,我都覺得唔够飯。
回覆刪除[版主回覆04/02/2012 02:59:50]當然有添飯啦.
唔錯喎
回覆刪除[版主回覆04/02/2012 02:59:16]好好味.
我好有興趣試吓呢個餸呀!
回覆刪除[版主回覆04/02/2012 02:59:00]材料簡單,可以一試
賣相唔錯﹐几時番黎香港做番餐奧地利香港王子夜宴呀﹗
回覆刪除[版主回覆04/02/2012 02:58:38]o係HK我唔煮囉.
好似幾好味, 遲下整下先, BTW, 你屋企有冇飯煲?
回覆刪除[版主回覆04/02/2012 02:58:10]我有飯煲. 你冇可以去Saturn, Mediamarkt睇吓有冇.
你一個人食還是請客呢?我哋兩個人買一隻雞好多時兩餐都食唔完呢.
回覆刪除[版主回覆04/03/2012 01:58:18]中式雞我又未整過喎.
[Lili Marleen回覆04/03/2012 01:16:44]我啱啱weekend都係一雞兩味, 半隻用來整木耳金針冬菇蒸雞(星期六), 半隻做醉雞(星期日), 兩餐都食唔哂
[版主回覆04/02/2012 02:55:28]一雞幾味,我可以煮三餐架. 呢個chicken adobo我只係用咗雞脾&雞翼.
賣相唔錯, 材料簡單, 我會試喎。 thanks for sharing
回覆刪除[版主回覆04/02/2012 02:53:28]我覺得幾好食. 有下次.
Bay leaves係月桂葉呀
回覆刪除[版主回覆04/02/2012 02:53:05]e+知lu
差塊芭蕉葉就十足人嘞
回覆刪除[版主回覆04/03/2012 01:49:53]唔知邊度搵芭蕉葉
it looks good, sure it is yum!
回覆刪除[版主回覆04/03/2012 01:50:07]好好食.
好有茶餐廳的雞扒飯feel
回覆刪除[版主回覆04/03/2012 01:50:35]咁我下次present得elegant一d
除左個籃, 大致上都似樣o既
回覆刪除[版主回覆04/03/2012 01:51:31]我出品喎. 當然啦.
菲律賓人好似都鐘意食酸, 我都跟過個食譜整菲律賓雞翼, 減咗好多檸汁都酸都爆.
回覆刪除[版主回覆04/04/2012 02:36:49]又好似係喎. 佢地有款粉絲都係酸既.
賣相唔錯......但隻碟好似膠碟
回覆刪除[版主回覆04/04/2012 02:35:41]我下次用elegant一d 既碟
醃一天,一定夠入味﹗有機會我也想試吓﹗不過我會光用雞翼雞膇來煮。
回覆刪除[版主回覆04/08/2012 05:14:42]其實我都只係用咗雞翼雞脾咋.