Leipziger
Lerchen食譜
Lerchen食譜
Zubereitung:
Mürbeteig nach Grundrezept
Erdbeerkonfitüre
80 g
Margarine
125 g Zucker
Salz
2 Eier
100g Mehl
125 g
gehackte Mandeln
Nüsse oder Kokosraspeln
5 geriebene bittere
Mandeln
4 Esslöffel Milch
3 Esslöffel Rum oder Cognac
Leicht
gefettete Förmchen mit dünn ausgerolltem Mürbeteig auslegen und
jeweils einen Klecks Konfitüre darauf geben. Die schaumig gerührte
Margarine mit allen Zutaten (1 Eigelb zurückbehalten) vermengen. Die
Masse in die Förmchen füllen, obendrauf kreuzweise zwei schmale,
abgerädelte Teigstreifen legen und mit dem verquirlten Eigelb
bepinseln. Bei mittlerer Hitze etwa 25 Minuten backen. Als Gipfel der
Verfeinerung gilt eine in die Marzipan-Mandel-Füllung eingebettete
Maraschino-Kirsche.
Mürbeteig nach Grundrezept
Erdbeerkonfitüre
80 g
Margarine
125 g Zucker
Salz
2 Eier
100g Mehl
125 g
gehackte Mandeln
Nüsse oder Kokosraspeln
5 geriebene bittere
Mandeln
4 Esslöffel Milch
3 Esslöffel Rum oder Cognac
Leicht
gefettete Förmchen mit dünn ausgerolltem Mürbeteig auslegen und
jeweils einen Klecks Konfitüre darauf geben. Die schaumig gerührte
Margarine mit allen Zutaten (1 Eigelb zurückbehalten) vermengen. Die
Masse in die Förmchen füllen, obendrauf kreuzweise zwei schmale,
abgerädelte Teigstreifen legen und mit dem verquirlten Eigelb
bepinseln. Bei mittlerer Hitze etwa 25 Minuten backen. Als Gipfel der
Verfeinerung gilt eine in die Marzipan-Mandel-Füllung eingebettete
Maraschino-Kirsche.
你成日好似睇樓團咁...不過我都好鐘意各式建築尤其歐陸式..
回覆刪除莫扎特古力香港都大把, 不過巴哈古力真係未見過.
你食果碟叫藜麥--quinoa,好有益架,食多d啦
[毛豆回覆04/28/2012 17:42:08]所以咪話唔係囉!!!
[版主回覆04/28/2012 17:22:31]呢個唔覺有條芽架.
[毛豆回覆04/28/2012 15:12:25]好肯定唔係, quinoa最明顯有條芽 ,放大睇都唔見,呢個係第2樣, 我一時唔記得個名 !
[BK回覆04/28/2012 12:35:08]係Quinoa啦⋯豆豆唔見左眼鏡呀
[版主回覆04/28/2012 02:14:22]好似叫gesotto但係我又搵唔到呢個字喎.唔知係咪串錯字
[毛豆回覆04/28/2012 00:27:30]睇真d又好似唔係quinoa, 但都醒唔起叫咩名..好食得啦
萊比錫的建築物比較舊!我都覺在東歐的物價較平!
回覆刪除[版主回覆04/28/2012 02:15:29]可能人工低D有關.
巴哈朱古力同莫札特朱古力差唔多嘅?只係換左個麥頭
回覆刪除[版主回覆04/28/2012 02:16:19]個packing真係好似換左個麥頭. 我冇買,唔知朱古力味道有冇唔同.
你嗰碟係Quinoa
回覆刪除[版主回覆04/28/2012 03:49:53]我google D圖片睇又似喎.
偷懶唔翻譯食譜
回覆刪除[版主回覆04/28/2012 20:14:17]整先譯啦
個餐廳人頭湧湧喎,有長駐客人呢!
回覆刪除[版主回覆04/28/2012 20:13:49]有小姐長期坐枱添.
建築物好靚,蛋糕好正.
回覆刪除[版主回覆04/28/2012 20:13:01]蛋糕幾好食.
建築物唔錯,那餐廳的佈置都落左D心思!
回覆刪除[版主回覆04/28/2012 20:12:47]間餐廳都有幾多舊o野.
咁睇怕對音樂無咩認識既都唔駛特別去萊比錫?
回覆刪除話時話,我由細到大都好怕任何soft drink,有汽,有酒精飲品。但係捷克飲左一款可樂,覺得超級好飲,雖然有汽但甜度岩岩好,好回味!
[小友回覆04/29/2012 22:54:26]好似係! 我印象中都好似係K字頭,最衰無影低啦。
[版主回覆04/29/2012 22:51:59]http://www.kofola.cz/index/kofola 咁係咪呢個??
[小友回覆04/29/2012 18:14:18]我真係唔記得,好似係。如果你影低個原本個樣,我應該認得。
[版主回覆04/28/2012 20:12:10]路過咪去埋囉. btw你飲o個款可樂會唔會係kofola呢?
朱古力純綽頭
回覆刪除[版主回覆04/28/2012 20:10:15]乜都整個o麥頭.
巴哈朱古力夠「大體」了
回覆刪除[版主回覆04/28/2012 20:08:15]呢個夠
Oh!tria:
回覆刪除你講得啱「太揀飲擇食」,招呼閣下都要問清楚你喜好先得!我like個飯,多過炸磨菇。Diy
[版主回覆04/28/2012 20:08:02]到時我俾個list你.
個餐廳d蠟像古人巧驚..
回覆刪除kofola難飲嗎?
[版主回覆04/28/2012 19:57:49]kofola似飲檸樂,但係仲多一D味. 唔識形容. 但唔難飲
兩大音樂家唔只鬥音樂,仲鬥古力喎!
回覆刪除[版主回覆04/28/2012 19:56:53]唔知邊個勁D.
原來巴哈都有出朱古力,我只知莫札特有而已﹗
回覆刪除[版主回覆04/29/2012 22:53:01]我都係上網check先知.
巴哈古力有乜咁巴閉? 特別好味架咩
回覆刪除[版主回覆04/29/2012 22:53:17]咁又唔知喎.
第一間餐廳你唔講我重以為係博物館添 .
回覆刪除[版主回覆04/30/2012 03:08:46]真係有好多舊o野.
`我覺得莫札特朱古力唔係好好味, 下次買巴哈黎試下睇下咩味先
回覆刪除[版主回覆04/30/2012 03:09:30]莫札特朱古力我都唔多like.
响香港見過Mozart 朱古力
回覆刪除[版主回覆05/01/2012 02:35:00]我以前香港見o個D好似唔係奧地利貨.
我都覺得dumpling唔好食.
回覆刪除[版主回覆05/02/2012 20:23:46]冇黎味道,怕怕.